Arama Motoru Nasıl Çalışır?
Arama Motoru denilince aklımıza ilk gelen platform tabiki Google. Bu yazımızda ise Google Arama Motorunun nasıl çalıştığını anlatacağız.
Google'da herhangi bir arama yaptığımız zaman aslında tüm dünyadaki web sitelerinde değil sadece Google'da endekslenen web sitelerinin sonuçlarını görüntülemekteyiz. Google kendi içerisinde buna "Örümcek" adını verdiği ve google tarafından üretilen bir yazılım ile yapmakta.
Örümceklerin çalışma teknolojisi, ilk olarak birkaç Web sayfası getirmektedir. ardından bu saydalardaki tüm bağlantıları izleyerek, bunların gösterdiği sayfaları getirir ve sonra bu sayfalardaki bağlantıları tek tek izler.
Bu şekilde Web'de binlere Websitesi toplanıp, binlere Web sistemi üzerinde, milyarlarca sayfayı dizine ekleyene kadar devam eder.
Şimdi diyelim ki, bir çitanın ne kadar hızda koştuğunu öğrenmek istiyoruz. Çitanın koşma hızı diye yazar ve ara tuşuna basarız. Google örümcek yazılımı tam burada devreye girerek, bu arama terimlerini içerek her bir sayfayı bulmak için Google dizinlerini ararlar. Yüz binlerce olası sonuç içerisinde en alakalı sonuçları getirmeye başlar.
Peki Google gerçekten istediğim birkaç sayfanın hangilerinin, Arama kriterime en uygun olduğuna nasıl veriyor?
1) Sorular;
Google arama motorunun ilk çalıştırdığı terim kesinlikle sorulardır. Arama terimleriniz bu sayfada kaç kez geçiyor?
Kelimeler başlıklarda kullanılmış mı?
URL ( link) kısmındaki yapı düzgün bir formatta mı?
Eş anlamlılar kullanılmış mı?
Bu Web sitesi kaliteli bir web sitesinden mi yoksa düşük kaliteli, spam gönderen bir Web sitesi mi?
2 ) Page Rank;
Google kurucuları olan Larry Page ve Sergey Brin'in geliştirdiği, bir Web sayfasının önemini, kendisine kaç bağlantı verildiğini ve bu bağlantıların önem düzeyine bakarak değerlendiren bir formüldür. Tüm bu etkenleri birleştirerek her sayfanın genel puanı değerlendirilir ve ortalama yarım saniye içerisinde arama sonuçları listelenmeye başlanır.
Yukarıda yer alan 2 maddeden anlaşıldığı üzere Google arama sonuçlarını listelerken sorulara ve page rank puanına son derecede dikkat ediyor.
Google kullanışlı ve tarafsız arama sonuçları sunma konusundaki taahhüdüne son derece dikkat eder. Hiç bir zaman sitenizi Google dizinine eklemek, daha sık güncellemek veya sıralamasını yukarı çekmek için para talep etmez.
Google Arama Motorunun nasıl çalıştığını, Google kalite grubunda mühendis olan, Matt Cutts tarafından izleyin.
0 Yorum