Sahte E-postalar karşı dikkatli olun!
Günümüzde en çok kullanılan iletişim araçlarından birisi şüphesiz ki e-postadır. Bu yüzden bir çok siber suçlu e-posta hesaplarınızı ellerine geçirmek adına çeşitli yöntemler deniyor olacaktır. Ellerine geçirdikleri bu e-posta hesaplarıyla cari müşterilerinize sizlerin adınıza e-postalar gönderebilir ve onlarında hesaplarının tehlikeye girmesini sağlayacaktır. Bunu bir zincir olarak düşündüğümüz zaman sizden sizin cari müşterilerinize, sizlerin cari müşterilerinizden, onların cari müşterilerine diye uzayıp gidecektir.
E-Posta hesabınızın sahip olduğunuz en önemli dijital değer olduğunu bilin!
Fakat, aynı zamanda savunmasız dijital varlıklarınızdan birisi olarak e-posta hesabınızı düşünebilirsiniz. Potansiyel e-posta risk ve tehditlerinin nasıl tespit edileceğini bilmeniz ve böyle durumlarda neler yapmanız gerektiğini bilmeniz büyük bir önem taşımaktadır.
Bu makalemizde sahte e-postaları tespit etmeniz için 4 yöntemden ve e-posta hesaplarınızın, kötü kişilerin ellerine geçmemesi için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.
En Belirgin 4 Sahte E-posta Hareketi
Sahte bir e-postayı tanıyabilmeniz adına aslında 4 büyük işaret bulunmakta;
- Yanlış ve hatalı e posta adresi
- Dilbilgisindeki ve yazımsal hatalar
- Kişisel bilgilerin talep edilmesi
- Tehdit edici konu başlıkları
Sahte e-postaları tespit edip edemeyeceğinizi anlamak için lütfen yazımızı okumaya devam edin.
1.Yanlış ve hatalı e-posta adresi
Bilmediğiniz bir kullanıcıdan yeni bir e-posta aldığını zaman ilk olarak e-posta adresini kontrol etmeniz gerekiyor.
Genellikle saldırganlar güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen fakat yanlış yazılmış veya birkaç farklı harfi olan bir e-posta adresi kullanırlar.
2.Dilbilgisindeki ve yazımsal hatalar.
E-postalarınız içerisindeki dilbilgisi ve yazım hataları genellikle sahte e-postaların belirleyici göstergeleridir.
Her e-posta göndericisi yazım ve dilbilgisi ile ilgili hatalar yapabilir fakat eğer bu tanınmış bir markadan ya da işletmeden gelen bir e-posta ise bu hataların olma ihtimali oldukça düşüktür.
3. Kişisel bilgilerinizin talep edilmesi
Sahte e-postaların genellikle asıl amacı kişisel ve hassas bilgilerinizi ele geçirmektir. Sahte e-postalar aracılığı ile şifreniz ve kullanıcı adınız, hesap numaranız ya da kimlik bilgilerinizin istenmesi sıkça karşılaşılan durumların başında gelmektedir.
Bu tür durumlarda karşılaştığınız zaman ve sizden bu özel bilgileri talep eden kurumla telefon yoluyla iletişime geçerek ilgili işlemin teyidini talep edin.
4. Tehdit edici konu başlıkları
Sahte e-postaların başka bir yaygın göstergesi de "Hesabınız çalındı" "Bilgileriniz başkasının eline geçti, güncelleyin" gibi sizleri anlık paniğe düşürerek hata yapmanızı sağlayacak konuların olmasıdır.
Bu tarz konu başlıkları genellikle resmi devlet kurumlarından ya da sürekli kullandığınız sosyal medya hesaplarınızdan geliyor gibi gösterilip, amaç edilen bilgilerinizi ele geçirme niyetindedir. Ani bir hareket yapmadan önce ilgili kurum veya kuruluş ile temasa geçerek talep durum bilgisini paylaşın.
1 Yorum
spam maillerin havalarda uçuştuğu böyle bir dönemde bilgilendirici bir içerik oluşturmuşsunuz. Teşekkür ediyorum.