Web Sitesi Yaptırmadan Önce Bunlara Mutlaka Dikkat Edin!
Web Sitesini yaptıracağım kişi ya da firmaları nasıl bulabilirim?
Günümüzde fırsatçılık yapan, kişi ve kurumların dijitalleşme duyguları ticari menfaat uğruna ne yazık ki sömürülmektedir. Bu sömürülme maddi ve manevi olarak yapılmaktadır. Maddi olan kısmı profesyonel yetileri bulunmayan ve her şeyi ben üretirim zihniyetidir. Bu anlayış 10 birimlik bir işin maliyetini çoğu zaman 2 katına çıkarttığı gibi genelliklede biri ve ya birilerine bağlı çalıştıkları için yazılımın en temel ilkesi olan süreklilik ilkesiyle ters düşmektedir. Manevi kısım ise dijitalleşmeye uzak kişi ve kurumların bu sürece adım atarken çekindiği hatta zorlandığı o geçiş evresinde yaşayacağı bütün olumsuzlukları ifade etmektedir. Şöyle düşünebiliriz ki dijitalleşmeye çalışan ve problemlerle karşılaşan firmalar bir daha bu alanda adım atmaktan çekinir ya da kesin bir kararlılık ile bu süreçi askıya alırlar.
Tüm bunlardan yola çıkarak konu bir web sitesi bile olsa ilgili işi yapacak kişi veya kurumların yazılım konusunda kesinlikle bir üretici ya da üretici ile ortak çalışan bir firma olması her iki taraf içinde en iyisi olacaktır.
Peki bu uygunluktaki firmaları nasıl bulabilirim?
Ticaret ile uğraşıyor yada yakınlarınızda ticaret ile uğraşan kişiler var ise ilk olarak onlarla iletişime geçmenizi kendi aldıkları hizmetleri ya da onlarında ticari ilişkileri bulundukları firmalarla iletişime geçerek hangi firmalarla çalıştıklarını bu hizmetleri nerelerden aldıkları bulunmalı ve yaptıkları somut işler incelenmelidir. Şirketinizdeki bir satın almacının görevi iyi ve kaliteli bir malı uygun fiyat ile almaktır. Tam olarak yapılması gereken konu budur. Bu yüzden Google ve Yandex gibi arama motorlarına yazılım şirketleri, web sitesi firmaları, Sakarya web tasarım vb bulunduğunuz yerdeki şehir isimlerini yazmak kesinlikle doğru olmayacaktır. ifeelcode olarak önerimiz kesinlikle referansların baz alınmasıdır.
Mutlaka Yönetim Paneli Olmalı!
Herhangi bir işte yine herhangi birine bağlı olmak her zaman kötü olmuştur. İşte tam olarak bu yüzden Web Sitesi mutlaka gelişmiş bir yönetim paneline sahip olmalıdır. Kullanıcının ve Müşterinin gördüğü tüm alan ve kısımlar dinamik olarak web sitesi üzerinden değiştirilebiliyor olmalıdır. Bu özelliklere sahip olmayan bir Web Sitesi sahibi olduğunuz durumlarda mutlaka ama mutlaka günün sonunda bir başkasına muhtaç olacağınız için işleriniz gecikebilir ya da dilediğiniz gibi olmayabilir. Bu ve bunun gibi konulardan ötürü mutlaka Web Sitenizin dinamik ve gelişmiş bir yönetim paneli ile yönetiliyor ve şifresininde sizde olması gerekmektedir.
Bulunabilir Olmalı!
Bir çok web sitesi yayına alındıktan sonra Google Search Console gibi platformlara kayıt edilmediği ve Sitemap gibi önemli işlemler uygulanmadığı için arama motorları tarafından fark edilmezler. Bir web sitesi yaptırırken mutlaka Google Search Console ve Sitemapi olduğundan emin olmalısınız. Eski dönemlerde web sitesinde yaptığımız her bir değişikliği yeni Sitemap dosyasını Google'a tekrar göndererek taratmamız gerekiyordu. Fakat güncel yazılım teknolojileri ile dinamik yapıda Sitemaplar oluşturulabiliyor ve Search Console ile iletişimini kendisi sağlayabiliyor.
SSL Sertifikası Bulunmalı!
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayarlar, tabletler ve akıllı cep telefonları güvenlik konusunda bir takım tedbirler aldı. Bunlardan bazıları ise web siteleriyle ilgili. Bazı teknolojik cihazlar ile güvenlik sertifikası bulunmayan yani SSL'i bulunmayan bir web sitesine girebilmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Bu durumda ücretli ya da ücretsiz güvenlik sertifikaları tercih edilebilir. Web sitesi sağlayıcınızdan mutlaka SSL talep edin.
Hız Çok Önemli!
O mükemmel ürün ya da hizmetlerinizi özenle hazırlayarak oluşturduğunuz web sitenize bir müşterinin girdiğini ve web sitesinin geç yüklenmesinden kaynaklı oluşabilecek sorunları bi düşünsenize?
Site açılmıyor diye çıkanlar vs ... Tüm bunların yanı sıra Google bir web sitesinin hızına, sonuçları listelerken büyük öncelik gösterir. Bu yüzden bulunabilir olmakla eşdeğer konu olan hız konusu bir web sitesi için her şeydir.
Peki hızı etkileyen şeyler nelerdir?
Web Sitesi içerisinde kullanılan görsellerin boyutu ve çözünürlüğü, Sunucunun kapasitesi, donanımı, ağ genişliği, trafik limitleri, hızı ve yapılan Web Sitesi yazılımının düzgün bir mimaride olması hızı etkileyen en büyük unsurların başında gelmektedir. Tüm bunlardan yola çıkarak bir Web Sitesini yapan kişi ya firmanın bu alanların tamamında yeterli seviyede bulunması gerekmektedir.
Maliyetlerden kaçan şirketlerden sizde kaçın!
Neredeyse tüm ticari ürün üretimi yapan firmalar daha düşük maliyetlerle daha yüksek kazançlar elde etmeye çalışırlar. Fakat bu işlem bir çok sektörde uygulansada yazılım sektöründe bir çok problemi beraberinde getiriyor. Bir Web Sitesinin ücretini ödediniz, ücreti ödediğiniz firma bu Web Sitesini bir hosting'e bağlamak zorunda. Sektördeki en büyük problemde tam olarak bu noktada oluşmakta.
Yıllık bazlı yüksek oranda kar etmek isteyen yazılım şirketleri daha düşük bedeller ödeyerek ödedikleri sunucularda kısacası paylaşımlı sunucularda yüzlerce hatta binlerce müşterisini aynı yerde barındırmakta. Bu konu ise bir çok problemi beraberinde getiriyor.
Paylaşımlı sunucular ortak IP adresleri kullanmaktadırlar. Ip adresleri ise bir Web Sitesinin çalışması için önemli konulardan birisidir. Örneğin bu tarz bir firmadan bir satın alma işlemi yapıp Web Sitenizi yaptırdınız. 100 lerce site aynı ortak IP ve paylaşımlı Hosting hizmetini kullanıyor. Hatta bununla birlikte bu tarz hareket eden başka firmalarda aynı şekilde kendi müşterilerini bu paylaşımlı Hostinglerde barındırıyor. Onlarca web sitesinden birinde problem olduğu zaman o blok içerisinde yer alan tüm web siteleri bundan nasibini alıyor.
Bu konu oldukça detaylı ve uzayabilecek bir konu. Bu konuyu daha fazla uzatmadan paylaşımlı Hosting kullanan firmalardan uzak durmanızı şiddetle öneriyoruz. Hatta belki işi biraz ileti götürüp kullanılan hosting bilgilerini bile talep edebilirsiniz :)
Web sitenizi ve e-postalarınızı tek bir tuşla taşıyın!
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir hizmet alıyorsanız muhtemel en büyük problem kısa zaman içerisinde yaşayacağınız problemlerden yılarak çalıştığınız firmayı değiştirmek olacaktır. Ücretini ödediğiniz bir web sitesi ve onlarca kullanılan e-posta hizmetiniz var ve siz bu kararı verip firma değiştirmek istiyorsunuz. Paylaşımlı Hosting hizmetinde Web Sitenizi barındıran bu firmalar bir çok zorluğu sizin karşınıza çıkartarak, sizleri yıldırmaya çalışacaklar. Bunda en çok öne çıkan özellik ise burada işlemleri el ile yapmaktan kaçmak istemeleridir. FTP hesabına girecek, Veritabanını indirecek zipleyecek ve size atacak... Daha sonra e-postaları aynı yöntem ile indirecek ve tekrardan Zipleyip size atacak. Büyük veriyi gönderirken problem yaşayacak vs...
Oysaki paylaşımlı bir Hosting hizmeti sağlamayan ve kaba bir tabirle paraya kıyan bir yazılım şirketi, sahip olduğu güçlü sunucusu ve aylık parasını ödediği C-panel gibi ücretli ve güncel yazılımlarla bu işlemleri tek bir tuşla Sunucudan Sunucuya, sunucunun yüksek hızlı internetini kullanarak saniyeler içerisinde yapabilmekte.
Bunların olup olmadığını nasıl anlayacağım?
Web sitesi hizmeti aldığınız kişilere mutlaka kullandıkları yazılım teknolojilerini, sunucularını sorun. Kimse kendi malı için kötü demez fakat bunu anlayabileceğimiz bazı basit sorular bulunuyor. Örneğin maillerimi kendim yönetebilecek, kendim hesap oluşturabilecek miyim? C-panel bilgilerini paylaşıyor musunuz gibi sorduğunuz sorular firmanın şeffaflığını direkt olarak ortaya çıkartacaktır.
Mağdur olmamak için burada yazdığımız yazı yeterli seviyededir. Madur olduktan sonra bu yazıyı okuyorsanız lütfen bize 0850 259 36 06 numarasından ulaşın.
0 Yorum